De mythe van “slechte” en “goede” emoties

Waarom verlangen we naar sommige gevoelens en schamen we ons voor anderen? Als we leren ervaringen als natuurlijke signalen te accepteren, zullen we onszelf en anderen beter begrijpen.

“Maak je geen zorgen”. We horen deze zin uit de kindertijd van familieleden, leraren en buitenstaanders die onze angst zien. En we krijgen de eerste instructies over hoe we zich kunnen verhouden tot negatieve emoties. Namelijk dat ze moeten worden vermeden. Maar waarom?

Slecht goed advies

Een gezonde benadering van emoties suggereert dat ze allemaal belangrijk zijn voor mentale harmonie. Emoties zijn vuurtorens die een signaal geven: het is gevaarlijk, het is daar comfortabel, je kunt vrienden maken met deze persoon, en het is beter om op te letten. Het is zo belangrijk om te leren hoe ze zich ervan bewust kunnen zijn dat het zelfs vreemd is waarom de school nog steeds geen cursus over emotionele geletterdheid heeft geïntroduceerd.

Wat precies slecht is, dit advies – “maak je geen zorgen”? We spreken het uit met goede bedoelingen. We willen helpen. In feite leidt dergelijke hulp alleen maar leidt tot een persoon om zichzelf te begrijpen. Geloof in magische macht “Doe geen zorgen” is gebaseerd op het idee dat sommige emoties absoluut negatief zijn en niet kunnen worden getest.

Verschillende tegenstrijdige emoties kunnen tegelijkertijd worden ervaren, en dit is geen reden om aan uw spirituele gezondheid te twijfelen

Psycholoog Peter Breggin in het boek “Wine, Shame and Alarm” leert niet te letten op wat hij “emoties met een negatieve trein” noemt. Als een psychiater ziet Breggin regelmatig mensen die zichzelf de schuld geven, lijden aan schaamte en maak je altijd zorgen.

Natuurlijk wil hij hen helpen. Dit is een volledig menselijk verlangen. Maar probeert een negatief effect weg te gooien, breggin morst de ervaringen zelf.

Afval bij de ingang, output afval

Wanneer we emoties verdelen in strikt positief (en daarom gewenst) en negatief (ongewenst), bevinden we ons in een situatie die programmeurs “afval bij de ingang, afval bij de uitgang” noemen (afval in, afval uit, afgekort Gigo). Als u de verkeerde regel van de code in het programma invoert Prostaatmassage: voordelen en nadelen, zal deze niet werken of fouten geven.

De situatie “afval bij de ingang, afval bij de uitgang” ontstaat wanneer we verschillende foutieve ideeën over emoties leren. Als je ze hebt, ben je waarschijnlijk in de war in je gevoelens en heb je een gebrek aan emotionele competentie.

1. De mythe van de valentie van emoties: wanneer we elk gevoel vertegenwoordigen vanuit het oogpunt of het aangenaam of onaangenaam is, of het wenselijk is voor ons of niet.

2. Beperkt in het werken met emoties: als we denken dat gevoelens moeten worden onderdrukt of uitgedrukt. We weten niet hoe we het gevoel moeten verkennen dat ons bedekt, en ernaar streven er snel vanaf te komen.

3. Verwaarlozing van de nuances: als we niet begrijpen dat elke emotie veel intensiteit heeft. Als we ons gemakkelijke irritatie voelen bij een nieuwe baan, betekent dit niet dat we de verkeerde keuze hebben gemaakt en moeten we meteen stoppen.

4.Vereenvoudiging: wanneer we ons niet realiseren dat verschillende emoties tegelijkertijd kunnen worden ervaren, kunnen ze tegenstrijdig zijn, en dit is geen reden om aan hun spirituele gezondheid te twijfelen.

De mythe van de valentie van emoties

Emoties – Het antwoord van de psyche op externe en interne stimuli. Op zichzelf zijn ze niet slecht en niet goed. Ze vervullen eenvoudig een bepaalde functie die belangrijk is om te overleven. In de moderne wereld hoeven we meestal niet in de letterlijke zin te vechten voor het leven, en we proberen ongepaste emoties onder controle te nemen. Maar sommigen gaan verder en proberen van het leven uit te sluiten wat onaangename sensaties brengt.

Emoties uiteenzetten in negatief en positief, scheiden we onze reacties kunstmatig van de context waarin ze verschenen. Het maakt niet uit waarom we van streek zijn – het is belangrijk dat dit betekent dat we buiten een “zure” uitstraling hebben.

De zakelijke omgeving wordt vooral op prijs gesteld door manifestaties van gevoelens die worden geassocieerd met succes: inspiratie, vertrouwen, kalmte. Integendeel, verdriet, angst en angst worden beschouwd als een teken van een verliezer.

De zwart-witte benadering van emoties suggereert dat “negatief” moet worden uitgevochten (ze onderdrukken of, omgekeerd, ze laten uitstorten), en “positief” op zichzelf gecultiveerd of, in het slechtste geval, portretten. Maar als gevolg hiervan is dit precies wat leidt tot het kantoor tot de therapeut: we kunnen de lading van onderdrukte ervaringen niet weerstaan ​​en we kunnen niet achterhalen wat we echt voelen.

Empathische benadering

Geloof in slechte en goede emoties voorkomt het besef van hun waarde. Gezonde angst stelt ons bijvoorbeeld niet in staat onszelf bloot te stellen aan een ongerechtvaardigd risico. Angst voor gezondheid kan schadelijk voedsel opgeven en sporten. Woede helpt om uw rechten en schaamte te verdedigen – om uw gedrag te beheren en uw verlangens te correleren met de verlangens van anderen.

Proberen emoties te veroorzaken zonder reden, we overtreden hun natuurlijke regelgeving. Een meisje gaat bijvoorbeeld trouwen, maar twijfelt dat ze van haar uitverkorene houdt en in de toekomst van hem zal houden. Ze overtuigt zichzelf echter: ‘Hij draagt ​​me in haar armen. Ik moet gelukkig zijn. Dit zijn allemaal onzin “. Proberen emoties te overstemmen, we komen ze niet kwijt. We leren onszelf niet te luisteren naar intuïtie en proberen niet in overeenstemming te handelen.

De empathische benadering betekent dat we emotie accepteren en proberen te begrijpen in welke context het is ontstaan. Verwijst het naar de situatie waarin u nu bent? Iets maakte je zorgen, overstuur of bang? Waarom voel je dit?? Lijkt dit gevoel als je al hebt meegemaakt?? Door onszelf vragen te stellen, kunnen we de essentie van de ervaringen meer begrijpen en voor ons laten werken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *